Uppteckning nummer NM-HNM2252

Titel: Julseder.

Upptecknare: Johan Ulrik Åsman

Socken/stad: Tuna

På julbordet skulle lägga upp i högar en rågbulle, trenne tjocka rågkakor, smordkakor kallad, en rund ost, en rund krusad smörklump och en af deg formad och gräddad gris med fyra pinnar till ben, en kristallflaska med etsade KARL den IV dess initialer innehållande hemkokt brännvin och så grenljuset. Denna uppradade julkost skulle stå orörd på julbordet till tjugondedag jul då den afåts och undanstökades. Julafton kl. 12 skulle alla sysslor vara undanstökade. Bastun der de brukade torka kornet var då uppeldad och insatt varmt vatten och alla i familjen skulle taga ett bad. Derifrån inkommen blef man af husmodern bjuden på kallskål, julöl och sirap sammansmältad med skurna rågbitar, männen äfven en badsup ur kristallflaskan. Under tiden kokades fläsk och då fick man taga tunnbröd och doppa i grytan. Så kokades julgröten af risgryn med ilagda kanelbitar i de förmögnare husen. Kl. 8 skulle familjen spisa julkväll, då tändes grenljuset. Rätterna voro smör, bröd, ost, fläsk, kött, korf och gröten med gräddmjölk i 2 fot långa trätråg. Tallrikar bestod äfven af trä samt äfven tenn. När kvällen var afäten skulle husmodern taga bitar af julmaten, gå tre gånger rundt i ladugården mot solen och så gifva kreaturen hvar sin del, samt ett mindre fång ärtris. Detta innebar det kreaturen skulle hålla sig tillsammans och hemkomma från skogen punktligt.

Husbonden skulle slå i ett glas brännvin ur julflaksan och ställa i stallet som tomten skulle få för att vara rädd om hästarna. Derefter inbars råghalm och breddes öfver golfvet och gårdsfolket skulle på denna tumla om en stund och betecknade Kristi födelse i krubban, på hö och strö man lade dig.

På julmorgon åkte man som vanligt till kyrkan och den åsikten var allmänt gällande att den som först kunna hinna hem till gården skulle få sina husliga göromål först uträttade under det kommande året.

Nordiska museet. Manuskript bd IX. Sid.1415.